Er is heel veel informatie te vinden over dakkapellen als het gaat om soorten, maten, materiaal, afmetingen en plaatsingen. Maar laten we het eens hebben over de impact die jouw dakkapel heeft op het milieu. Een milieuvriendelijk dakkapel zorgt ook voor een besparing op je stookkosten. Win win dus!
De productie van milieuvriendelijke dakkapellen Wanneer we kijken naar de constructieopbouw van dakkapellen, dan kunnen we drie soorten onderscheiden:
Houten dakkapel Kunststof dakkapel Een kunststof dakkapel heeft net als een houten dakkapel een houten constructie. De afwerking en de kozijnen van een kunststof dakkapel zijn vervaardigd van kunststof. Meestal wordt hiervoor Trespa of Keralit gebruikt. Trespa, dat zijn gladde kunststof platen en Keralit zijn kunststof schroten met een houtnerf. Zowel Trespa als Keralit worden vervaardigd uit gerecyclede grondstoffen. Beide producten kunnen uiteindelijk ook weer hergebruikt worden. Uiteraard kost het ook weer energie om deze kunststof te vervaardigen. Polyester dakkapel Kozijnen voor de dakkapel Aluminium kozijnen Dan resteren nog de aluminium kozijnen. Het kost erg veel energie om metaal voor de vervaardiging van aluminium te winnen. Daarentegen schaadt aluminium het milieu niet, net als bijvoorbeeld polyester. Nog een pluspunt voor aluminium is dat het kan worden gerecycled.
Conclusie Als we kijken naar de productieprocessen, zijn houten kozijnen en dakkapellen het beste voor het milieu. Daarna volgen aluminium kozijnen en kunststof kozijnen en dakkapellen. Polyester is uitermate belastend voor het milieu. Hoe zit het met energiebesparing? Dat heeft allemaal te maken met isolatie natuurlijk. Isolatie wordt aangeduid met R-waardes. De R-waarde geeft de warmteweerstand van het materiaal weer. Hoe hoger de R-waarde dus is, hoe groter de warmteweerstand is. Voor dakkapellen geldt dat polyester dakkapellen het beste isoleren, met een R-waarde van 3 of meer. Houten en kunststof dakkapellen schoren meestal niet hoger dan een R-waarde van 2,5. Nu is het niet zo dat dat alles zegt. Immers, de meeste warmte gaat nog altijd verloren via het raam in het kozijn. Zorg er daarom ook voor dat het glas in het kozijn een goede isolatie heeft.
|
https://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen |