Toppubli
Image default
Business

Milieuvriendelijke dakkapellen

Er is heel veel informatie te vinden over dakkapellen als het gaat om soorten, maten, materiaal, afmetingen en plaatsingen. Maar laten we het eens hebben over de impact die jouw dakkapel heeft op het milieu. Een milieuvriendelijk dakkapel zorgt ook voor een besparing op je stookkosten. Win win dus!

 

De productie van milieuvriendelijke dakkapellen

Wanneer we kijken naar de constructieopbouw van dakkapellen, dan kunnen we drie soorten onderscheiden:

 

  • De houten dakkapel

  • De kunststof dakkapel

  • De polyester dakkapel

 

Houten dakkapel
De constructie van een houten dakkapel bestaat natuurlijk uit hout. Behalve de constructie, zijn bij een houten dakkapel ook de kozijnen en de afwerking van hout. Dat hout moet natuurlijk eerst worden gekapt. Let daarom op dat het hout dat voor jouw dakkapel wordt gebruikt voorzien is van het FSC-keurmerk. Zo weet je dat het hout op een verantwoordelijke wijze is gekapt. Om een dakkapel te maken is wel een behoorlijke hoeveelheid hout nodig, dus er wordt aanspraak gemaakt op de energievoorraad die we hebben.

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel heeft net als een houten dakkapel een houten constructie. De afwerking en de kozijnen van een kunststof dakkapel zijn vervaardigd van kunststof. Meestal wordt hiervoor Trespa of Keralit gebruikt. Trespa, dat zijn gladde kunststof platen en Keralit zijn kunststof schroten met een houtnerf. Zowel  Trespa als Keralit worden vervaardigd uit gerecyclede grondstoffen. Beide producten kunnen uiteindelijk ook weer hergebruikt worden. Uiteraard kost het ook weer energie om deze kunststof te vervaardigen.

Polyester dakkapel
De constructie van een polyester dakkapel bestaat volledig uit polyester, net als de afwerking en de kozijnen. De productie van polyester is geenszins milieuvriendelijk te noemen. Om polyester te verkrijgen zijn er heel veel chemische stoffen noodzakelijk, zoals hars, verharder en gelcoat. Al deze stoffen moeten uiteindelijk weer in het milieu afgebroken worden.

Kozijnen voor de dakkapel
Kozijnen zijn vanzelfsprekend ook een belangrijk onderdeel van de dakkapel. Er is keuze uit houten, kunststof, polyester en aluminium kozijnen. Voor de productie van houten, kunststof en polyester kozijnen, verwijzen we je naar de uitleg hierboven van de constructies. Die is niet anders dan de productie voor kozijnen van dezelfde stof.

Aluminium kozijnen

Dan resteren nog de aluminium kozijnen. Het kost erg veel energie om metaal voor de vervaardiging van aluminium te winnen. Daarentegen schaadt aluminium het milieu niet, net als bijvoorbeeld polyester. Nog een pluspunt voor aluminium is dat het kan worden gerecycled.

 

Conclusie

Als we kijken naar de productieprocessen, zijn houten kozijnen en dakkapellen het beste voor het milieu. Daarna volgen aluminium kozijnen en kunststof kozijnen en dakkapellen. Polyester is uitermate belastend voor het milieu.

Hoe zit het met energiebesparing?

Dat heeft allemaal te maken met isolatie natuurlijk. Isolatie wordt aangeduid met R-waardes. De R-waarde geeft de warmteweerstand van het materiaal weer. Hoe hoger de R-waarde dus is, hoe groter de warmteweerstand is.

Voor dakkapellen geldt dat polyester dakkapellen het beste isoleren, met een R-waarde van 3 of meer. Houten en kunststof dakkapellen schoren meestal niet hoger dan een R-waarde van 2,5. Nu is het niet zo dat dat alles zegt. Immers, de meeste warmte gaat nog altijd verloren via het raam in het kozijn. Zorg er daarom ook voor dat het glas in het kozijn een goede isolatie heeft.

 

https://www.schipperkozijnen.nl/dakkapellen