Tegenwoordig mis je niks meer en is alles online te vinden. Veel nieuwssites zijn als eerste up to date en hebben alle ins en outs van een gebeurtenis vaak bij de hand. Maar wanneer weet je nou of het nieuws wat je leest nep is of echt is? Nep nieuws is vaak misleidende informatie. Het is vaak bizar nieuws wat nog veel mensen geloven. Vroeger bestond het ook al, maar door de sociale media gaat de verspreiding ervan steeds sneller. Soms lijkt het ook zo echt, dat mensen geen verschil meer zien in echt of nep nieuws.
Toch is er een verschil te vinden. Het is vaak handig om jezelf af te vragen wie het bericht geschreven heeft. Soms bestaat de auteur niet eens, dan weet je natuurlijk al genoeg. Daarnaast is het altijd goed om een bericht te verifiëren. Dat houdt in om op sociale media te kijken of daar hetzelfde bericht gedeeld word. Als het groot nieuws is dan wordt dat absoluut gedeeld en zo kan je kijken of het nieuws wat jij gelezen hebt klopt. Als laatste tip is het nog handig om naar de bronnen te kijken die een auteur gebruikt heeft. Vaak worden bronnen gekopieerd van andere sites. Zo kan je herkennen of het nieuws wel echt is of niet.
Het is niet zo gek dat wij als mensen het nep nieuws vaak geloven. Er is zoveel te lezen op sociale media en vaak kijk je even vlug en ga je weer wat anders doen. Mensen hebben dan niet de tijd om allerlei dingen, zoals bronnen en de auteur te onderzoeken. Zo is de kans dat mensen nep nieuws geloven vaak toch wat groter. Daarnaast hebben we altijd ons oordeel klaar als we een bericht zien. Doordat wij al oordelen over de gebeurtenis trap je sneller in zo’n nep bericht. Voortaan eerst even goed checken dus!
|
https://redactie24.be/ |