Toppubli
Image default
Zakelijk

Twee manieren om uw huis te verkopen via de notaris

Heel wat mensen verkopen hun huis via een vastgoedmakelaar. Niet abnormaal, het is nog steeds de bekendste manier. Maar wist u dat u uw huis ook perfect kunt verkopen via de notaris? Dit kan rechtstreeks, maar er is zelfs een omweg die eigenlijk nog net iets makkelijker is. Een notaris mag dan geen makelaar zijn, een huis verkopen via de notaris is perfect mogelijk. Meer nog, ook een notaris kent heel wat van vastgoed en komt hier geregeld mee in aanraking. Er zijn twee formules waar een notaris mee werkt:

1) Verkoop uit de hand

Bij een verkoop uit de hand is de benadering van de prijsbepaling anders dan bij een openbare verkoop. Het pand wordt als het ware aangeboden in de etalage met daaraan een prijskaartje verbonden.

Als het bijvoorbeeld een pand is die een geschikte kandidaat vergt, is uit de hand beter. Een verkoop uit de hand werkt overigens in 2 bewegingen: eerst de compromis, de onderhandse overeenkomst tussen koper en verkoper, en dan uiterlijk 4 maanden later de notariële akte en de betaling ervan die dan gepaard gaat met de uiteindelijke eigendomsoverdracht.

2) Openbare Verkoop

Anders dan een verkoop uit de hand wordt bij een openbare verkoop geen vraagprijs gesteld via het klassieke spel vraag/aanbod. De prijs wordt bepaald via biedingen, via het opbod die kandidaten doen. Wanneer er veel vraag is en eerder schaarste van een type woning, dan is een openbare verkoop ideaal. Er bestaan ook veel misvattingen over een openbare verkoop, men klaagt soms dat men moet verkopen aan een te lage prijs of dat minder goed resultaat oplevert dan verwacht. Wel, de verkoper heeft steeds het laatste woord en indien de prijs niet goed bevonden wordt, dan wordt er niet toegewezen en kan het worden uitgesteld.

Het grote verschil tussen een openbare verkoop en een verkoop uit de hand, gaat de hoogste bieder buiten als eigenaar,binnen de 5 dagen worden de kosten betaald, en dan uiterlijk 1 maand, wat doorgaans de regel is, moet de prijs betaald worden. Een openbare verkoop kan ook online. Een openbare verkoop kan ook vrijwillig of gedwongen gebeuren.

Met een notaris uw huis verkopen, maar toch een stuk vlotter

Gebruik maken van een notaris om het juridische aspect te dekken, maar rechtstreeks uw huis verkopen? Ook dat is perfect mogelijk. Vandaag de dag zijn er heel wat spelers op de markt die actief uw woning ‘opkopen’. Het gaat om bedrijven die een marktconform bod op uw woning doen en meteen aankopen. Zo verkoopt u snel uw woning, heeft u meteen het geld op zak en moet er geen makelaar ingeschakeld worden. Bovendien ontzorgen deze nieuwe spelers u vaak van a tot z, waardoor u geen last heeft van administratie en bijkomende kosten.

De notaris van uw keuze komt hier in beeld bij het afhandelen en effectief vastleggen van de transactie en eigendomsoverdracht. In dit geval gaat u uw huis niet verkopen via de notaris, maar wordt deze wel in het proces betrokken wat sowieso bij wet is vastgelegd.

Deze laatste optie zit de voorbije jaren stevig in de lift en kent heel wat voordelen. U verkoopt snel uw woning, krijgt een marktconforme prijs en hoeft geen commissie af te staan aan een vastgoedmakelaar. Dat zijn heel wat vliegen in één klap.

Welke optie u ook overweegt, de keuze is aan u. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

https://www.sneluwhuisverkopen.be