Toppubli
Image default
Woningen

Geothermisch verwarmen via diepteboringen

In Scandinavische landen zet men al langer in op geothermie om woningen en niet-residentiële gebouwen te verwarmen. Bij ons wordt deze technologie veel minder gebruikt. Nochtans is een geothermisch verwarmingssysteem ook in België een haalbare optie.

Wij leggen uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn.

Energie uit de bodem

Geothermische verwarming bestaat uit twee hoofdcomponenten. 

Eerst en vooral is er een diepteboring. Via een smalle schacht worden buizen tot 150 meter diep onder de grond geplaatst. Op deze diepte heeft de bodem een vrij constante temperatuur. De buizen zijn gevuld met een speciaal koelmiddel, dat energie onttrekt en naar een warmtepomp leidt. Goed om te weten: volgens de specialisten van GeoTherma zijn geothermische boringen niet schadelijk voor het milieu. Ze hebben geen negatief effect op de bodem.

De tweede component is dus de warmtepomp. Dit toestel heeft een compressor om het koelmiddel samen te drukken, waardoor de temperatuur verder stijgt. De opgewarmde gassen komen in een warmtewisselaar terecht, die de warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie (de leidingen voor de vloerverwarming of radiatoren). De temperatuur van de koelvloeistof daalt opnieuw, waarna de volledige cyclus zich herhaalt.

Voordelen van geothermische verwarming

Bent u nog niet overtuigd over geothermie? Dan kent u waarschijnlijk de voordelen nog niet. Wij vatten ze samen in een overzichtelijke lijst:

  • Ecologisch verwarmen omdat er geen fossiele brandstoffen worden verbruikt
  • U kunt volledig zelfvoorzienend zijn in combinatie met zonnepanelen en een thuisbatterij
  • Er is een mogelijkheid tot een energiezuinige passieve koeling
  • Het rendement is hoger dan een cv-ketel, waardoor uw verwarmingskosten dalen
  • Een warmtepomp vraagt geen periodiek onderhoud
  • Er zijn allerhande premies beschikbaar, en geothermie heeft een positieve invloed op het E-peil
  • Een diepteboring neemt geen plaats in beslag in de tuin
  • Geothermische warmtepompen hebben een bijzonder lange levensduur

Voorwaarden

Klinkt goed, toch? Helaas is een geothermisch verwarmingssysteem niet voor iedereen een haalbare optie. U moet in de eerste plaats een tuin hebben. Die moet bovendien bereikbaar zijn voor de boortoren om de diepteboringen te maken. Nog een belangrijke voorwaarde is de isolatie van de woning. Slecht of niet-geïsoleerde woningen hebben geen baat bij een warmtepomp, omdat dit toestel het beste werkt in combinatie met vloerverwarming. Dit alles maakt geothermie vooral bij nieuwe woningen of grondige renovaties interessant.