Toppubli
Image default
Business

Financiering van je droom: Wat is het juiste pad?

Het idee hebben van je droom is het gemakkelijke deel. Het andere deel is de financiering ervan. Er zijn verschillende financieringsmodellen mogelijk voor het realiseren van je droom. Veel ondernemers hebben problemen met het vinden van financiering. Ze zijn super zelfverzekerd en gepassioneerd over hun grote idee en hoe het de wereld zal veranderen, maar slecht voorbereid om het te financieren. Met het nieuws vol verhalen over banken en kredietverenigingen die bezuinigen op leningen aan kleine bedrijven, zijn hier een paar alternatieven om te overwegen bij het kiezen van de weg naar financiering van jouw droom.

Financiering: Risicokapitaal

Risicokapitaal is niet voor iedereen weggelegd. Van de honderdduizenden bedrijven die elk jaar van start gaan, ontvangen er slechts enkele duizenden risicokapitaalinvesteringen. De bedrijven die wel risicokapitaal ontvangen, passen doorgaans in een zeer specifiek profiel:

  • Doorbraak, potentieel om dingen te veranderen
  • Grote hoeveelheden kapitaal nodig hebben om van de grond te komen
  • Zijn meestal op een of andere manier gebaseerd op technologie…
  • Vereist hoog geprijsd talent, waarbij “prijs” rijk kan betekenen

Engelen financiering 

Als risicokapitaal niet de juiste weg is, dan is het ophalen van geld van “engelen” misschien wel de juiste weg. Engelen zijn vermogende personen die privé investeren in kleine jonge bedrijven. Er zijn talrijke professionele engelen en engelengroepen die slechts 50.000 euro of maar liefst 2 miljoen euro investeren in jonge bedrijven. Engelen zijn geweldig als je in een veld zit waar anderen veel geld hebben verdiend en als je een verwante onderneming hebt. Engelen investeren graag in mensen en bedrijven die op hen lijken.

Financiering van vrienden en familie

Een van de meest populaire financieringsbronnen zijn mensen die je goed kennen. En wie kent en vertrouwt je meer dan je vrienden en familie? Niet iedereen heeft rijke vrienden en familie die bereid zijn om cheques van 10.000 of 25.000 euro te schrijven om een bedrijf te helpen financieren, maar veel mensen wel. Verder kunnen je goede vrienden en familie zelf welgestelde personen kennen die geïnteresseerd zijn en bereid zijn om een geld te investeren. Voormalige professoren, professionele collega’s en zakenpartners kunnen op deze manier allemaal goede bronnen van kapitaal zijn. Misschien kun je een van die honderdduizenden personen vinden en hen ervan overtuigen om ook in jou te investeren!

Financiering via klanten

Veel ondernemers vergeten dat een belangrijke bron van kapitaal hun eigen klanten kan zijn. Als je genoeg waarde levert aan je klanten, dan zullen zij misschien wel bereid zijn om vooraf te betalen voor je diensten, of zelfs een goedkope lening aan je te verstrekken. Maak ze afhankelijk van je diensten en je kunt merken dat ze bereid zijn je te helpen om die geweldige service te behouden.

Sommige ondernemers hebben de middelen in handen om i hun portemonnee te grijpen en hun eigen startkapitaal op te bouwen. In sommige gevallen kan dit tienduizenden euro’s aan spaar- of kredietkaarten zijn. In andere gevallen kan het startkapitaal dat nodig is om een bedrijf op te starten honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s bedragen. Houd er rekening mee dat het vinden van de juiste weg naar financiering net zo belangrijk kan zijn als het uitzoeken hoe je het bedrijf gaat opzetten.