Toppubli
Image default
Business

Veilig in het landbouw verkeer

Wanneer je in een voertuig rijd dan is het fijn om zicht te hebben in alle directies zonder dat het geblokkeerd wordt. Vooral in grotere voertuigen, zoals vakantiewagens of tractors, zit de bestuurder ver weg van de belangrijke hoeken. De bestuurder kan bij deze voertuigen veel van de kanten van het voertuig niet goed zien. Dit wordt natuurlijk deels verholpen door het spiegelsysteem. Waar een of meerdere spiegels de bestuurder al veel zicht kan geven over het voertuig. Helaas zijn de spiegels voor de voorkant en achterkant van de voertuigen niet goed genoeg ontwikkeld om de bestuurder een goed beeld te geven van de voorkant en achterkant van zijn voortuig. Vanwege de positie van de bestuurder is het probleem niet voldoende op te lossen met spiegels.

 

Uit onderzoek van 2012 blijkt dat het aantal dodelijke ongevallen met tractors en andere grotere agrarische voertuigen de laatste jaren is verdubbeld. Dit is opmerkelijk omdat het aantal dodelijke ongevallen in het normale verkeer juist afneemt. Een van de grote oorzaken van deze dodelijke en niet dodelijke ongelukken met agrarische voertuigen komt door de schaalvergrotingen. Door de schaalvergroting zullen er flink meer kilometers moeten worden afgelegd. Maar een andere oorzaak is ook dat de grote voertuigen vaker worden gebruikt op de normale wegen en niet alleen in de landbouw. Fietsers en scooters rijden veel vaker op dezelfde wegen als deze agrarische voertuigen.

 

Omdat spiegels niet genoeg zijn en je toch op de openbare wegen wilt rijden met je grotere voertuigen wordt het daarom aangeraden gebruik te maken van nieuwere technologie. Om alle kanten van het voertuig nu te kunnen zien kan er gebruik gemaakt worden van een camera systeem die op verschillende plekken op het voertuig zijn geplaatst. Denk hier niet alleen aan een camerasysteem landbouw voor de tractor, maar ook aan een achteruitrij camera voor bijvoorbeeld je camper.

http://www.vanzwitserland.nl/